Sempervivum x funckii Braun ex Koch 1832

Tento drobček z rodu Sempervivum je kríženec medzi druhmi Sempervivum arachnoideum, Sempervivum montanum a Sempervivum tectorum. Pravdepodobne jeden z rodičov bol výsledkom prírodného kríženia medzi S.arachnoideum a S.montanum, neskôr,  sa krížil v záhradných podmienkach s druhom S.tectorum. Ako sa to môže v týchto prípadoch stať, začal aj voľne rásť v prírode.

 

Krásne na tomto krížencovi je, že je nezameniteľný ani s jedným z rodičovských druhov. Zdedil po nich však niekoľko dobrých vlastností. Drobný vzrast, priemer ružíc do 2-4 cm. Sviežu zelenú farbu listov, jemne „plsnatý“ vzhľad povrchu listov. V pomere k veľkosti ružíc kvety sú pomerne veľké a pri zakvitnutí pôsobia pekným dominantným dojmom.

 

Nakoľko tento druh pochádza z kríženia druhov, ktoré aj v našich podmienkach rastú bez akýchkoľvek špecifických nárokov, pri dodržaní podmienok pre pestovanie skalných ruží z rodu Sempervivum je schopný prosperovať v našich podmienkach.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Optionally add an image (JPEG only)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.