Jovibarba heuffelii (Schott) L. Amedeo di Savoia-Aosta & D.Löve

Ak sa niekto chce stať závislý v nekonečnej slučke kompletizácie zbierky druhov a hlavne kultivarov, nech sa páči, rody Semepervivum a Jovibarba z čeľade Crassulaceae sú tie pravé. Rod Jovibarba snáď ich má o čosi menej ako rod Sempervivum, ale výber je tiež veľký a strata menovky s menom kultivaru prináša výzvu hľadania v objednávkach a precvičenie pamäte pri určení „čo to asi bolo?“.

Asi práve z tohoto dôvodu mám len niekoľko rastliniek ako kultivar vysadených v záhrade. Rastlinky druhu Jovibarba heffelii sú pôvodom z oblastí hôr na Balkáne a tento rod je niekedy zaradený aj do rodu Sempervivum. Môžete ju nájsť aj ako Sempervivum heuffelii Schott.

Rastlinky tohto druhu majú jednu vlastnosť, ktorú nemajú žiadne ďalšie druhy z rodov Sempervivum a Jovibarba. K vytváraniu odnoží dochádza dichotomickým delením, nevytvára nadzemné stolony ako napríklad Jovibarba globifera a druhy z rodu Sempervivum. Vďaka tejto vlastnosti je jednoduchšie ju identifikovať.

Rastlinky na fotkách som zakúpil ako kultivary Jovibarba heuffelii cv.Sundancer a cv.Cheese Kiss. Skutočne, vždy počas zimy sú to rastlinky, na ktoré sa pozriem alebo sa k ním skloním, su úžasné. Odolné, tvrdé, prekonajú snáď všetko okrem dlhotrvajúcej vysokej vlhkosti, a aj s tou sa vedia popasovať ak je substrát  priepustný. Vyfarbenie v zime je krásne v kontraste  s vyfarbením v lete, kedy prevláda viac sviežej zelenej farby. Pohľad na ne vždy povzbudí.

Pestovanie týchto rastlín je jednoduché, odolnosť vysoká, ak  sú rastlinky vysadené na slnečnom mieste s dobrou minerálnou drenážou pre substrát, aby korene neboli dlhodobo v premokrenom substráte.

 

Pohľad na rastlinky, kde je dobre viditeľné dichotomické tvorenie odnoží.

Jovibarba heuffelii cv.Sundancer

Jovibarba heuffelii cv.Cheese Kiss

 

 

 

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Optionally add an image (JPEG only)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.